Shadows – The projection of darkness / No.88 / august 2015
08.08.2015 - 12.09.2015

“How can I be substantial if I do not cast a shadow? I must have a dark side also If I am to be whole”

C.G. Jung

La orele de desen din școală, includerea umbrelor constituia trecerea la un nivel cu totul superior; chiar dacă era vorba de vaze, poduri, pisici, parcă prindeau un pic de viață, în ciuda oricărui deficit de proporție și lipsa altor tehnici printre școlarii de rând.

 

Vedem lumea din jurul nostru datorită razelor de lumină care se reflectă de pe orice lucru văzut. Umbra este complementară luminii, indispensabilă perceperii lumii din jur. Umbra denotă prezență iar, la nivel etic, conflict. Însă, dacă umbra și lumina coabitează, și nu putem alege pe care vrem să o vedem, atunci poate nici nu există o alegere întrutotul morală, în care lumina este triumfătoare.

 

Carl Jung a spus că noi de fapt nu ne vedem decât propria umbră și niciodată pe ceilalți. Vedem doar aspecte ale noastre proiectate asupra lor. Același lucru s-ar putea spune și despre artă – este o proiecție a artistului. Sau este cumva de fapt invers spuselor lui Jung? Arta câteodată poate fi umbra proiectată de către lume asupra artistului?