AnOther / Same, same, but different / November, 2015 / No.88 project
08.11.2015 - 28.11.2015

AnOther: Same, same, but different

 

“Man’s desire is the desire of the Other” / Jacques Lacan

 

Jacques Lacan, renumit teoretician al psihanalizei, diferențiază între conceptul altului (the other) și cel al Altului (the Other). Primul, cu „a” mic, se referă la propriul ego, la nivelul „imaginarului” pe care îl atinge psihicul fiecărui om încă din copilărie. Deși aparent solid, real și unic, constituind „eu”-l pe care fiecare dintre noi se consideră, ego-ul nu este decât o mască străină, inconsecventă, fluidă, formată din felul în care percepem dorințele și frustrările altora asupra noastră.

 

Pe de altă parte, Altul explică însăși limitarea gândirii noastre, fiind condiționați de structurile socio – lingvistice care formează Marele Altul.

 

Însă când vorbim de Altul vorbim și despre motivul pentru care există iubirea, curiozitatea și fascinația pentru lucrurile care nu țin de noi, care nu țin de acel altul cu „a” mic.

 

Arta nu este doar un mod de auto-exprimare, ci și unul de a căuta înțelegere de la un Altul. Un Altul care va înțelege datorită anumitor similarități pe care le împărtășește cu autorul, dar și datorită unor diferențe pe care autorul le caută de la acel Altul, pentru a-l completa.

 

Materialul pe care îl folosește artistul poate fi și el gândit ca un Altul, cu rolul de a îl / o completa. Ceva extern, cu care altcineva nu ar ști ce să facă, artistul și-l însușește. Sau de fapt materialul este cel care îl însușește pe artist, vrând să devină o parte din el?