Exotic / 11172014 / septembrie
17.09.2014 - 30.09.2014 Parter

Exotismul a fost definit ca „farmecul nefamiliarului”, sau reprezentarea unei culturi pentru consumul alteia, după scriitorul Alden Jones.

Dar se pare ca doar primii oameni care au întâlnit o lume care oferea perspectiva unui „altundeva” au avut parte de experiența exoticului autentic. Deja, la începutul secolului trecut, scriitorul francez Victor Segalen, dezbrăca exotismul de asocierile sale cele mai frecvente: palmieri, cămile, oameni de culoare și galbenul soarelui… de sensul său exclusiv tropical și geografic care îl fac un sinonim pentru colonialism.

Pentru Segalen, exotismul era mai mult legat de timp, de evadare din prezentul banal, de conștientizarea diferenței dintre Sine și Celălalt. Exotismul promitea recuperarea unei „purități originale”, visul unei diversități estetice și nostalgia unei pierderi ireparabile a ceva ce nu a existat niciodată.

Cum am defini exoticul și diversitatea acum, când peste un miliard de oameni sunt conectati online într-o singură rețea, construind un mental colectiv tot mai dens, iar Google Maps „devine mai precis cu fiecare utilizare”?

Creația artistică ar putea fi răspunsul, satisfăcându-ne nevoia de mister, de straniu… ar putea să ne surprindă și să ne ofere un altundeva, în afara timpului, protejându-ne de omogenizarea produsă de cultura de masă, galeria de artă devenind astfel o veritabilă grădină exotică.

Expozitia lunii septembrie, a opta din cadrul proiectului 1117201, dezvaluie viziuni diferite, intre surprinzator si misterios, a ceea ce fiecare percepe a fi Exotic.