Florile Singuratatii/ Murivale
03.04.2020 - 30.04.2020

Florile Singuratatii / Murivale

Mi- am crescut singuratatea in ani si aceste flori mi- au fost dragi inca de mic. Nu stiam ca se numesc anemone. Erau florile pastelui intalnite in padurea grofului din Arcalia natala. Erau albe cu  nimbul galben, ca steagul papalitatii. Se mai numesc si florile singuratecului sau lacrimile Afroditei.

In pictura le-am intalnit prima data in opera lui Luchian și mai tarziu le preferam pe cela ale lui Matisse care erau in interioare langa modelele lui. Direct cu ele m – am intalnut in piata Amzei in anii tineretii, la un florar. Erau anii in care il vizitam op maestrul Corneliu Baba si stiu ca ii duceam in ulcica  cate un buchet de anemone dupa ce eu faceam mici lucrari in atelierul lui Vasile Chinschi. Maestrul mi – a sugerat sa-mi fac un autoportret-cu ele. In ‘89 l- am finalizat.  Astea au fost in anii tineretii.  In anii post- adevarului am reluat tema cu anemone si faceam reinterpretari in cheie Andy Warhol. Apoi a fost o alta pauza și in seara de  de 3o  octombrie 2016 pe la ora 19 pana la 21 am pictat in jur de 30 anemone. In aceeasi  seara,  mai tarziu, am aflat de incendiul de la discoteca Colectiv cu dezastrul de acolo. Deodata florile acestea m- au tusat. Am facut inca o serie unde am pus portretul celor care si- au  pierdut viata in incendiu. Pe o tema florala cu anemone albe. in 16 dec din acel an am avut un acident cerebral in timpul caruia mi- am pierdut memoria.   Mi am revenit. Tot atunci am avut un rasad cu anemone care stateau in vant si inghet. Am zis ca e mai bine sa le am in casa. Dar nu am facut bine. Casa si caldura le-a distrus. Atunci am vrut sa repar gresala si am reinceput să lucrez in format carton dim A3 lucrari pe tema anemonelor. In ianuarie 2017 o luna de zile de dimineața pana dupamiaza au lucrat la aceasta serie florala reinventand suprafața picturala.  Ca sa gasesc o forma o expresie care sa mi aparțină.   Folosind si elenente in fundal de structura minimala. Apoi, an de an, in ianuarie dupa sarbatori reluam această tema salvatoare. Ce e drept, in ianuarie te simti mai singur si cauti sa – ti refaci echilibrul pierdut după sarbatori. De data aceasta vasul nu mai este in axul pagini. El tinde catre o forma ascesionala, florile un pretext de exuberanta si protuberanta . Vectori ca prima scriere in betigase.  Azi in epoca live am pictat in direct  anemone dupa un grupaj de anemone vii cumpărate in ziua in care a murit Miron Duca un alt mare pictor al anemonelor care a invatat cum se picteaza   de la Corneliu Brudascu, cel mai faimos pictor de anemone de azi. In aprilie din acest an trebuia sa deschid expozitia cu o tapetare de peste 1000exemplare in galerie si sa evit carantina Corona virus, care ne – a pus din nou pe pista unui an de singuratate. Ele sunt acum in online pe siteul Galeriei  Art Yourself.

…………………………….

Murivale si despre  Florile singuratatii…

text critic de Mirela Traistaru

Anemonele supranumite si florile pictorilor, sunt flori gingase de inceput de primavara, rezistente la frig, colorate in cele mai frumoase nuante de rosu, albastru, violet, roz si alb. Numele provine de la cuvantul grecesc “anemos” care inseamna “vant”. O legenda frumoasa spune ca lacrimile Afroditei varsate la aflarea vesti ca preafrumosul Adonis, iubitul ei, a murit, semanau cu petalele acestor flori. Anemonele se deschid cand zilele sunt frumoase si cu soare, reprezentand bucuria si frumusetea, iar atunci cand este vant sau ploua, ele se inchid, lasandu-si capul in jos, in semn de tristete.

In pictura lui Murivale ele apar ca exercitii impuse, un fel de pictura programata. Prin monotipii si imprimari, prin repetiti, Murivale face ca anemonele sa rezulte unele din altele, dandu-si viata reciproc, legate intrinsec prin firicele nevazute. Este o dezvoltare pe orizontala a unei teme devorata pana la obsesie din care au rezultat peste 1500 de lucrai de dimensiune A3. O delicatete a temei, o inversunare a penelului, o poezie din spatele culorii.

Framantarea lui Murivale a aparut in urma unei intamplari triste. Intr-o primavara frumoasa, cu anemone pe terasa atelierului unde isi traieste singuratatea, au venit zile de inghet, de zapada si frig. Grijuliu, Muri baga jardinierele cu anemone inflorite la caldura, in casa, ingrijorat. Florile obisnuite sa lupte cu frigul, cu singuratatea, se supara, se ofilesc si mor.  Acesta este momentul in care incepe razboiul personal, vinovatia si mila. Acum se nasc primele picturi cu flori transformate in lacrimi de stele.