1,61 / Unuvirgulășaișunu
01.07.2021 - 10.09.2021

1,61 / Unuvirgulășaișunu

Irina Neacşu, designer și artist botanic, membru al “American Society of Botanical Artists”, anunță lansarea unei noi expoziții personale de pictură, găzduită de Art Yourself Gallery din Bucureşti, în perioada 1 iulie – 10 septembrie 2021.

Intitulată 1,61: Unuvirgulășaișunu, expoziția reuneşte o serie de lucrări în ulei si acuarelă, gândite ca o colecție de investigări ale armoniei în spațiul urban, construit de om și de natură.

1:1,618 este proporția de aur, lege a armoniei universale generatoare de descoperiri estetice tangenete misticismului, îngăduitoare cu necunoșterea umană, și atașată adevărului imperturbabil al naturii. Unuvirgulășaișunu este căutarea armoniei individuale, cu exerciții de amintire, de acceptare și de renunțare. În căutarea armoniei se deschid și închid uși, se caută mulțumirea, înțelegerea, iertarea.

Irina Neacşu: “Vorbim mult, în ultima vreme, despre pandemie, și efectele ei emoționale, despre felul în care am acceptat sau nu schimbarea, despre izolare, despre plictiseală și despre frică. Adevărul este că pentru noi, generație a păcii, acest exercițiu este o minusculă încercare, departe de dramele războaielor, foametei și dezastrelor naturale. Ce spun eu, prin plantele mele, sunt realități ale individului independente de subiectul pandemiei, însă cred că acum, poate mai acut, sunt resimțite ca universal. Nevoia de a găsi armonia în condiții impuse, încercările de autodefinire în spații neîncărcate de stimuli externi, durerile pierderilor și găsirilor. Găsesc în plante metaforele necesare expresiei, și le aduc în mediul urban – scenă a parcursurilor, iubirilor, opririlor și căutărilor, a amintirilor și a prezentului meu.

Lucrările din colecția unuvirgulășaișunu sunt lucrări de artă botanică. Ele pun accentul pe realități amintite, compuse, reîntregesc spectrul emoțional al unor momente, sau perioade, prin ipostaze efemere, sau suprarealiste. Asemenea unui dor, sau a unei frici, plantele din 1,61 sunt mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin clare, însă există ca martor al trecutului și ca bornă a schimbării.”

Colectie de investigări ale armoniei în spațiul urban, construit de om și de natură.