Reflexivity / No.88 / March, 2015
08.03.2015 - 21.03.2015

Reflexivity

Autobiography of an art work

 

Reflexivitatea este un dialog intern, o conditie a existentei in societate care activeaza puterea cauzala a structurii si permite indivizilor sa-si proiecteze  actiunile bazate pe articularea dintre propriile preocupari si conditiile care  permit realizarea acestora.

 

Reflexivitatea se referă la relațiile circulare dintre cauză și efect. O relație reflexiva este bidirectionala, atât ca si cauza, cat si ca efect, influentandu-se una pe cealalta in relatie, în care nici una dintre acestea nu pot fi atribuite drept cauze sau efecte.

 

O relatie reflexiva este o relatie binara intr-o serie in care fiecare element este relationat cu el insusi.

 

Există multe modalitati  de a exemplifica reflexivitatea, care au fost descrise ca implicând relații complexe între cum știm, ce știm și cine suntem.

 

Reflexivitatea in arta consta, in esenta, in cel care creeaza punandu-si niste intrebari esentiale despre mijlocul pe care il foloseste: Ce este pictura? Ce trebuie reprezentat? Ce este realul?

De aici porneste de fapt  si Rene Magritte cu faimosul ‘Ceci n’est pas une pipe’ si lansarea provocarii catre  privitor la un exercitiu propriu de viziune: Crezi ce vezi? Sau ma crezi pe mine?.

 

 

Who can represent himself just as he is, even in his own reflections? George Eliot