Continuitate in Arte Focului
04.11.2014 - 14.11.2014

Înscriindu-se în seria de manifestări dedicate aniversării a 150 de ani de existenţă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, evenimentul expoziţional “Continuitate în Artele Focului“, organizat în sălile galeriei Art Yourself, de către Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal din Facultatea de Arte Decorative şi Design, îşi propune să prezinte o incursiune în timp a activităţii depatamentului de la începutul existenţei acestuia până în actualitate, expunând lucrări ale absolvenţilor, profesorilor de ieri şi de azi precum şi ale studenţilor.

 

Dincolo de motivul aniversar, acest eveniment, care reuneste 118 artisti, se doreşte a fi un gest de reverenţă, un act de recunoaştere a meritelor celor care au pus bazele acestui sector al învăţământului artistic universitar, precum şi al celor care au dus mai departe ideile unui început de drum, perfectându-le, adaptîndu-e cerinţelor vremurilor ce s-au succedat, astfel că generaţiile de artişti ce au absolvit şcoala noastră, specializaţi în domeniul ceramicii, sticlei şi al metalului, dar având şi alte deschideri în abordarea diferitelor domenii ale artelor vizuale, au confirmat în timp valoarea pregătirii lor prin afirmarea în viaţa artistică.

 

Nu întâmplător în expoziţia de faţă întâlnim la categoria absolvenţi nume de artişti cu un palmares impresionant prezenţi prin opera lor în galerii şi muzee de prestigiu din ţară şi din lumea largă ce ne-au onorat cu participarea şi care nu au ezitat să expună alături de tineri absolvenţi şi de studenţi, creând astfel un necesar dialog al cunoaşterii reciproce. Ne bucurăm să avem în expoziţie lucrările lor şi salutăm prezenţa printre noi, acum: a doamnei Monica Damian Eyrignoux, sosită din Franţa pentru acest eveniment aniversar, şi alte nume de artişti din străinătate prezenţi în expoziţie precum Matei Negreanu, Şerban Popa. Salutăm prezenţa colegilor noştrii din Bucureşti şi din ţară.

 

Un alt aspect care trebuie menţionat este încercarea parţial reuşită de a aduce în expoziţie prin lucrări sau prin imagini spiritul celor care au însemnat ceva pentru existenţa acestui departament. Este vorba de profesori care nu mai activează dar care încă ne sunt alături precum Romeo Voinescu. Deasemenea este vorba şi de cei care ne privesc din altă lume, sperăm cu îngăduinţă, şi a căror prezenţă o simţim întregind astfel o comuniune a ceea ce a fost şi este Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal.

 

Mulţumind conducerii Universităţii pentru susţinerea acordată, participanţiilor invitaţi, precum şi celor care s-au implicat în realizarea evenimentului am convingerea că acesta, prin expoziţia prezentă şi catalogul ce o însoţeşte, marchează existenţa noastră ca  parte integrantă dintr-un întreg ce se numeşte Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi care în anul de graţie 2014 îşi serbează a 150-a aniversare.

Lucian Butucariu,

Director Departament Ceramica, Sticla, Metal