Jurnalul Bucurestiului / Tomorrowland la Art Yourself

Tomorrowland – The shape of the future , octombrie 2015, a VII-a expozitie a proiectului No.88

24

Tomorrowland – The shape of the future , a VII-a expozitie a proiectului No.88, s-a deschis pe 8 octombrie 2015, cu 11 artisti de marcă pentru scena artei contemporane: George Apostu, Marie Anette Apostu, Ioan Atanasiu Delamare (un mare artist pe care il admiram foarte mult, trecut in “Galaxia nemuririi” si la cele vesnice in acest an, cu o tusă extraordinară, DUMNEZEU Să-l odihnească cu dreptii), Andrei Berindan, Anca Boeriu, Stanislav Cebanenco, Stefan Contras, Reka Csapo Dup, Alina Samoschi, Anca Serbănescu, Serfi Serbănescu.

Expozitia se desfasoară in perioada 8-22 Octombrie 2015.

“Tomorrowland sugerează puterea imaginației noastre, putere insignifiantă, însă, fără cea a înțelegerii locului în care ne aflăm în momentul acesta.

În incertitudinea de mâine, căutăm siguranțe, deși poate ne spunem că nu vrem. Chiar și atunci când îmbrățișăm spontaneitatea zilei de mâine, aceasta în sine este o așteptare ce depinde de propria percepție a spontaneității. Iar când înțelesul nostru de ce înseamnă mâine nu se suprapune cu ce ne dictează realitatea zilei următoare, când nici noi nu putem să fim mâine așa cum ne-am propus azi, se nasc dezamăgirile, frustrările, întrebările.

Se spune că viitorul înseamnă posibilitate. Modul în care înțelegem trecutul poate spune multe despre cum vedem viitorul. După analiza fiecăruia asupra trecutului și prezentului, aceste posibilități ale viitorului pot lua forma utopiei sau distopiei, deși pe parcursul secolului al XX-lea, artiștii au fost mult mai precauți față de utopii. Însă, viitorul poate fi și neutru, mai ales dacă luăm în considerare circumstanțe neprevăzute – comunicarea între oameni va fi diferită, percepțiile sociale se vor schimba, dar cum putem da un verdict acestor schimbări? Poate simțim nevoia de a prezice un bine sau un rău din teama de schimbare.

O reflecție asupra peisajului de mâine duce și la întrebări asupra elementelor care pot fi schimbate și celor care sunt inerente naturii umane. Conturarea trecutului poate cere exerciții de imaginație similare cu cele implicate în percepția viitorului – de ce s-a acționat cumva, și nu altfel, ce ne va determina să mergem pe o cărare și nu pe alta? Reîntoarcerea eternă a lui Friedrich Nietzsche sugerează că totul se repetă, că timpul este circular, că nu există un viitor mai bun. Într-un fel, aceasta ar putea sugera lipsa agenției individuale, ea nemaiavandu-și rostul dacă nimic nu poate fi schimbat. Dar, de fapt, filosofia lui Nietzsche este o îndemnare spre acțiuni gândite, pe care le-ai mai repeta, fără promisiunea unei rectificări într-un viitor abstract. “

Afisul Expozitiei Tomorrowland – The shape of the future , octombrie 2015

 

 

Galeria de arta contemporană Artyourself : str. Clucerului nr. 88, sector 1, București.

Program galerie: marți – vineri: 12:00 – 19:00; sambata: 10.00-13.00; duminică și luni: închis

 

A consemnat pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu , pictor iconar, istoric, consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România .