gazetadestiri.ro / Alone

“Here, in my solitude, I have the feeling that I contain too much humanity.” Ingmar Bergman, “Images: My Life in Film”

Alone / The Art of Solitude, a patra temă din cadrul proiectului No. 88 inițiat de Art Yourself Gallery, vă prezintă în luna iunie artiștii: Aitch (pictură), Laura Baiu (grafică), Andreea Floreanu (pictură), Ana Kun (pictură), Anca Silvia Macinic (sticlă), Mihaela Obada     (ceramică), Ioannis Stomatogiannis (fotografie), Tajo (sculptură), Constantin Tofan (pictură).

the flesh covers the bone

and they put a mind

in there and

sometimes a soul,

and the women break

vases against the walls

and the men drink too

much

and nobody finds the

one

(…)

the city dumps fill

the junkyards fill

the madhouses fill

the hospitals fill

the graveyards fill

nothing else fills.  

/ Charles Bukowski, “Alone with Everybody”

art yourself gallery 2Se poate spune că solitudinea este condiția umană. Apărem sub forma unei entități organice, o unitate, și tot așa dispărem. Pe parcursul vieții, realizăm că suntem prizonierii propriei subiectivități, că ne putem cunoaște întru totul doar pe noi înșine. Ca într-un cerc vicios, această cunoaștere se adâncește întocmai din timpul petrecut în solitudine, ce duce la un sentiment și mai profund al acestei condiții universale și singulare în același timp. Solitudine, cunoaștere, mai multă solitudine.

Se poate spune că arta, fie ea literatură, arte plastice, multimedia ș.a.m.d. constituie un ‘medicament’ pentru acest țipăt intern. Iar, odată cu modernitatea, acest țipăt a devenit din ce în ce mai asurzitor. Cine nu s-a regăsit în “De veghe în lanul de secară” al lui Salinger? Sau în “Țipătul” lui Munch, în “Fata la fereastră” al unui tânăr Dali? Paradoxal, artiștii creează în solitudine, le priește, pentru a produce artă ce exprimă suferința solitudinii.

De aceea, solitudinea are două capete. Unul plin de seninătate, pace, magie, cu un statut mitic pentru gândire și creație. Iar celălalt, explodând de durerea melancoliei, încercând să scape de ea, înconjurat de lume, exercitându-și simțul de animal politic, însă la un moment dat conștientizând limitele inevitabile dintre “mine” și “ceilalți”. Iar fiecare dintre noi poartă aceste capete, învățând doar pe care să îl aleagă, când și cât.

Personajul principal din filmul “Naked” al lui Mike Leigh îl întreabă la un moment dat pe un altul, “știi că atunci când simți că ești înăuntru, ești de fapt tot în afară, nu? Și poți spune că atunci când ești în afară, ești înauntru? Pentru că ești întotdeauna înăuntrul minții tale.”

Altfel spus…. singuri, împreună.

*****

art yourself galleryNo. 88 este un proiect inițiat de Art Yourself pentru anul 2015, care va prezenta 88 de artisti contemporani ce vor derula, pe tot parcursul acestui an, o proiecție personală, riguroasă, senzorială, reflexivă și sublimă, asupra viziunii lor artistice.

Întregul proiect este structurat în 8 expoziții pe 8 teme diferite, care vor deschide porțile publicului în fiecare lună cu câte 11 artiști diferiți.

Întregul concept al proiectului gravitează în jurul cifrei opt:

88  de artiști contemporani

8 expoziții

8 ale fiecărei luni

440 de lucrări de artă contemporană

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Proiectul No. 88 va reuni viziuni, abordări, exprimări și sensuri diferite despre viață, artă și gândire creativă ale artiștilor contemporani consacrați și tineri.

Așadar, vă invităm în fiecare 8 ale lunii să vibrați într-o corelare între artă și numerologie, între mistic și estetic.

……………………………..

The Things – proiect urban de Cătălin Oancea

IUNIE, 2015 / MONOCLU

în exclusivitate pentru Art Yourself Gallery

În paralel cu proiectul No. 88, galeria lansează și un concept artistic urban creat și realizat de sculptorul Cătălin Oancea în exclusivitate pentru Art Yourself.

the things iunie art yoursef gallery“The Things” sunt o lume imaginară de forme colorate ce contrastează cu griul și monotonia orașului, ce aduc un nou tip de viață, de locuire, ce parazitează și revitalizează imaginea sterilă a ominiprezentului oraș. Formele derivă din microcosmosul biologic având ca punct de plecare structuri microcelulare redimensionate.

Ele sunt o poartă ce te transpune în alta lume, una a culorilor și a formelor neregulate, a jocului.

Work in progress, lucrările nu vor fi expuse toate deodată, ci vor naște una din cealaltă, vor popula treptat spațiul, la început stinghere, singulare, ca mai apoi să domine, să cucerească.

În luna iunie, vă prezentam MONOCLU / 220 X 110 X 70 cm / tehnică mixtă

Pe tot parcursul anului, lunar, spațiul exterior al galeriei va prinde culoare și o nouă formă de exprimare urbană, prin amplasarea a câte un element sculptural contemporan.

****

Art Yourself Gallery / Str. Clucerului no. 88 / 021 222 98 77 / office@artyourselfgallery.ro

Gazeta de Știri este partener media al evenimentelor Art Yourself Gallery