Catre Sine / Cornelia Danet Demetrescu – expozitie aniversara Art Yourself 4 ani
16.09.2015 - 06.10.2015

Cornelia Danet Demetrescu apartine generatiei de artisti contemporani care a facut trecerea de la modernism la arta contemporana, la postmodernism, din categoria celor care stiu serios sa deseneze si nu pica in academism desuet, crispat.

Arta conceptualizata uneori pana la diluarea artefactului, artist statementul, curatorii inca nu se “inventasera” sau nu erau la moda, piata de arta nu functiona atat de capricios, sensibilitatea, savoir faire-ul contau mai mult decat gandirea lucida, minimala, speculativa, iar Cornelia Danet Demetrescu este printre reprezentantii cei mai de seama ai acestei generatii, formată la marea şcoală a picturii şi graficii româneşti, cu maeştri precum Vasile Kazar, Simion Iuca, Nicolae Dărăscu, Rudolf Schweitzer- Cumpăna si Camil Resu.

 

Artista se foloseste in primul rand de “instrumentul” pe care il putem numi talent si lucreaza din bucuria gestului artistic mai degraba, decat prin intermediul mecanicii intelectuale. Arta pe care ea o practica este reflexiva si riguroasa, artista e atenta la realitate si se foloseste in lucrarile ei de referinte din literatura romaneasca si universala, din mituri si folclorul romanesc. Stapaneste impecabil tehnicile gravurii, practica o grafica sincera si clara si e dotata cu autentica sensibilitate lirica.

 

Art Yourself propune o mini retrospectiva Cornelia Danet Demetrescu care cuprinde o selectie de litografii, gravuri si acuarele incepand cu perioada anilor ’90.

 

„În ziua de azi arta a ajuns la forme sofisticate de concept şi savante teorii despre vizual şi artele vizuale. Tot ceea ce iese din această subjugare la moda vremii poate părea desuet sau depăşit. Dar cine poate stabili limitele? Ei bine, eu îmi păstrez privilegiul de a privi lumea cu bucurie. Când văd un lucru estetic frumos, un colţ de natură încărcat de poezie, un portret expresiv, nu mă pot abţine. Doresc să-l aşez pe hârtie. E ca o nevoie imediată a sufletului, a mâinii şi a minţii.

Desenul după natură e aparatul meu de fotografiat” / Cornelia Danet Demetrescu