Amalia Dulhan / Despre fericire si Alina Constantin / Doua zeci si sapte
17.05.2016 - 14.06.2016

Amalia Dulhan  / despre fericire

“Experimentând existenţa conştientă, la limita dintre imprevizibil şi controlat, am simţit uneori o stare uimitoare pe care am numit-o în sinea mea “Absolut”.  Ea poartă multe nume, fiind specifică fiecăui individ dar cel mai adesea, în încercarea imposibilă de a fi explicată, i se spune simplu “Fericire”. 

Am devenit conştientă de ea pentru prima dată intr-o după-amiază magică, singură, pe un deal însorit, într-o adolescenţă pierdută. Am retrăit-o apoi datorită oamenilor, iubirilor, revelaţiilor şi experienţelor. Încântarea şi surpriza s-au transformat în căutare asidua asumată. Încercând să o înţeleg, să-i cuprind integral Sensul şi Formele am creat avataruri care să o captureze. Prin simboluri şi instanţe metaforice am căutat să o exprim, să o îmblânzesc, să mă transform în ea. Dar esenţa ei efemeră şi instabilă a lăsat în urmă doar carcase ale experienţelor sub forma unor delicate amintiri cu textură de porţelan, de o intensitate difuză şi decolorată. Colecţionez în timp real experienţe ale conştiinţei şi urmez probabil până la final prada fericirii, în corpul meu şi aievea.”

 Alina Constatin / Doua zeci si sapte

Proiectul cuprinde un numar de 27 de lucrari, care au ca elemente principale portelanul si cocorul. Fiecare lucrare prezinta sau ilustreaza o stare, o emotie, un lucru, o culoare, o persoana sau o poveste din viata artistei.

Principalul scop al crearii cocorilor din portelan este transmiterea catre privitor a unui obiect fragil si solid in acelasi timp, evidentiat prin contrastele de culori si de textura mata/lucioasa. Forma cocorului are ca sursa de inspiratie forma origami a cocorului traditional japonez, simbol al pacii.